När elementet inte blir varmt

Mitt element blir inte varmt. Vad gör jag åt det?
Om ett element inte blir tillräckligt varmt, beror detta i 99 fall av 100 på att elementet behöver luftas. Som bostadsrättshavare är det ditt eget ansvar att lufta elementen. Det är ingen svår sak att göra, så om du inte känner att du behöver hjälp rekommenderar vi att du gör det själv. Det kan vara lämpligt att ha som rutin att alltid lufta elementen på hösten när det börjar bli kallt ute.

Du behöver:

 • En luftningsnyckel. Kan köpas på vilken järnhandel som helst.
  Ett uppsamlingskärl, t.ex. en hink.

Så här gör man för att lufta ett element:

 1. Leta rätt på avluftningsventilen. Den sitter på elementets övre hörn på motsatt sida av elementkranen.
 2. Sätt uppsamlingskärlet under avluftningsventilens pip.
 3. Öppna försiktigt ventilen med luftningsnyckeln. VIKTIGT! Skruva inte upp ventilen mer än ett helt varv! Då kan mittappen hoppa ur, och skållhett vatten sprutar då ut ur elementet!
 4. När du öppnat upp ventilen kommer den luft som finns i elementet att strömma ut, och efter ett tag kommer bara vatten. Låt någon liter vatten rinna ut för att vara säker på att få ut all luft.
 5. Stäng ventilen genom att vrida nyckeln åt motsatt håll.

Så här vet du om du behöver lufta elementet:

 • Elementet blir inte tillräckligt varmt.
  Det ”gurglar” om elementet.

Om det inte blir varmt i elementen trots luftning så kan det också bero på att det står möbler för nära elementet. Då blir varm luft instängd mellan elementet och möbeln, och termostaten i elementet tror att lägenheten är mycket varmare än den är. Lösningen då är att flytta ut möblerna en bit från elementet. Om det inte blir varmt trots att du både luftat och flyttat undan möbler, kontakta styrelsen. Då kan det vara något allvarligt fel på värmesystemet.

Det här inlägget postades i underhåll. Bokmärk permalänken.